آیا قرارداد مشارکت در ساخت بصورت محضری و در دفترخانه اجباری است ؟
آیا ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه الزامی است؟ قرارداد مشارکت در ساخت یا قرارداد مشارکت بین مالک و سازنده، از جمله قراردادهای متداول در زمینهی شراکت است. این قرارداد یکی از قراردادهای سودآور و پرریسک است. کسانی که تمایل به تنظیم این قرارداد دارند، همواره با این مسائل رو به رو هستند که چه کارهایی ریسک قراردادشان را به حداقل میرساند؟ و ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه باید صورت بگیرد؟ در ادامه این متن قصد داریم ضمن توضیح کامل قرارداد مشارکت در ساخت به بررسی ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه بپردازیم.
قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
قرارداد مشارکت در ساخت به قراردادی گفته می شود که در آن یکی از طرفین قرارداد ملک قدیمی، کلنگی یا زمین خود را در اختیار سازنده قرار می دهد تا سازنده به هزینه خود آپارتمانی را براساس قرارداد بسازد و طرفین در آپارتمان های ساخته شده شریک می شوند.
این قرارداد از جمله قراردادهای مشارکت مدنی است که در آن مالک و سازنده با یکدیگر شریک هستند. از دیگر قراردادهای رایج در این زمینه میتوان به قرارداد مشارکت در خرید و فروش ملک و زمین اشاره کرد.
از آنجایی که اغلب مالکان فن و تخصص کافی برای ساخت و ساز را در اختیار ندارند ترجیح می دهند از طریق این قرارداد ملک خود را بسازند و ریسکهای موجود را به حداقل برسانند. این در حالیست که ریسک مالکان به مراتب بیشتر از سازندگان است چرا که آنها زمین خود را در اختیار سازنده قرار میدهند و سازنده متعهد به ساخت می شود ولی هزینه ای در ابتدا نمی پردازد.
بنابراین لازم است از ابتدا یک قرارداد دقیق با رعایت نکات فنی و حقوقی تنظیم شود. در این راستا سوالی که برای طرفین پیش میآید این است که آیا باید تصمیم ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه بگیرند! یا نه؟! در کدام حالت مشکلات قراردادی کمتری پیش روی آنهاست؟
قرارداد را چگونه تنظیم کنیم؟
بسیاری از مشکلات مردم در هنگام معامله املاک مشخص میکند آنها اطلاعات کمی درخصوص سازوکار تنظیم این نوع قراردادها دارند. قرارداد مشارکت درساخت نیز از جمله قراردادهاییست که برای تنظیم دقت و اطلاعات بسیاری میخواهد برای همین همیشه پیشنهاد میشود درهنگام تنظیم از یک مشاور امور قراردادها مشورت بگیرید. یکی از مسئلههای افراد ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه است، اینکه چه اثری بر قرارداد دارد و آیا لازم است اینکار انجام شود؟!
اگر شما هم نیاز به یک قرارداد مشارکت مدنی کامل دارید که تمامی بندهای لازم را داشته باشد میتوانید نمونه قرارداد مشارکت در ساخت را دریافت کنید تا تجربه دهها قرارداد شکستخورده را تجربه نکنید.
آیا ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه الزامی است؟
طبق قانون، سند رسمی سندی است که در اداره ثبت اسناد و املاک، دفاتر اسناد رسمی یا نزد مأموران رسمی دولت در حدود صلاحیت آنها و طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد؛ و سایر اسناد، عادی محسوب میشود. یکی از مزایای اسناد رسمی این است که مفاد آن علیه طرفین سند و اشخاص ثالث قابل استناد است.در حالی که مفاد سند عادی فقط میان طرفین آن اعتبار دارد.
بنابراین ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه، قرارداد را که یک سند عادی است به سند رسمی بدل میکند و سبب میشود طرفین از مزایای سند رسمی در مورد آن قرارداد بهره ببرند. به این ترتیب، آنها میتوانند قرارداد را در مقابل اشخاص ثالث معتبر بدانند. همچنین به سند رسمی تنها میتوان ادعای جعل وارد کرد. از مزایای دیگر اسناد رسمی امکان استفاده از واحد اجرای احکام ثبت است به این معنی که افراد میتوانند علاوه بر مراجعه به دادگستری جهت الزام به انجام تعهدات قراردادی به واحد اجراییات ثبت نیز مراجعه کنند.
قراردادهایی که طرفین ملزم اند آن را در دفترخانه تنظیم کنند و در کل به شکل رسمی به ثبت برسانند در قانون معین شدهاست. در بین آنها قرارداد مشارکت در ساخت نیست اما یکی از نکاتی که برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید به آنها توجه کرد این است که باید این قرارداد را در یک مکان مطمئن مانند دفتر اسناد رسمی، دفتر وکیل و بنگاه مشاور املاک تنظیم کنید.
با این کار از اختلافات بعدی جلوگیری میشود. علت لازم بودن انجام این کار این است که در اکثر موارد طرف مقابل مالک یعنی سازنده با نحوه تنظیم و نکات جزئی این نوع قراردادها آشنایی بیشتری نسبت به مالک دارد. به همین دلیل ممکن است شرایط معامله متفاوت باشد و نیازمند ملزومات ویژهتری نیز باشد، در چنین شرایطی مراجعه به افراد متخصص و کاردان ضرورت بیشتری دارد.
همچنین بخوانید مقاله مشارکت در ساخت جوادیه
برای ثبت قرارداد مشارکت در ساخت در دفترخانه نیاز به راهنمایی دارید؟
قرارداد مشارکت در ساخت قرارداد سودمند و رایجی ست که بین مردم با استقبال خوبی مواجه شده است. اما این قرارداد حقوقی نیز مثل سایر توافقات اگر بدون آگاهی از نکات آن منعقد شود ممکن است یکی از طرفین آن متضرر شود.
در این قرارداد نحوه تنظیم و رعایت نکات آن بسیار مهم است. اکثر افراد سعی می کنند در این مورد از عرف رایج پیروی کنند اما بهتر است تمام مراحل تحت نظر کارشناس مجرب انجام شود. اگر برای این امور نیاز به راهنمایی یا مشورت دارید میتوانید از کارشناسان خانه رویایی کمک بگیرید.