تفاهم نامه مشارکت در ساخت و ساز
تفاهمنامه در واقع توافقی است که افراد در ابتدای همکاریهایشان بین خود منعقد میکنند تا به صورت اجمالی روند توافقات و همکاریها را شرح دهند، وظایف هر کس مشخص شود و سیرفعالیتها معلوم گردد. عدهای از افراد بین قرارداد و تفاهمنامه قائل به تفاوت بوده و عدهای هم آنها را یکی میپندارند اما …
تفاهم نامه همان قرارداد است با اندکی تفاوت!
در موقعیتهای زیادی به جای استفاده از نام قرارداد از عنوان تفاهم نامه استفاده میکنیم. این تکرر اسامی باعث شده است سوال بزرگی در ذهن افراد ایجاد شود که آیا اساسا تفاهم نامه و قرارداد با هم متفاوت هستند؟
در این نوشتار ضمن توضیح قرارداد و تفاهم نامه به شرح کاملی از نکات کلیدی یک تفاهم نامه میپردازیم.
تفاهم نامه یا قرارداد؟ مسأله این است!
بسیاری از افراد تصور میکنند اگر به جای قرارداد یک تفاهم نامه امضا کنند بار تعهدات کمتری بر دوش ایشان قرار خواهد گرفت و یا بسیار دیده شده است که به خاطر وجود همین تصور، غالبا اشخاص با میل و رغبت بیشتری اقدام به امضای یک تفاهم نامه میکنند. اما حقیقت این است که عنوانهای قراردادی تغییری در ماهیت آنها ایجاد نمیکنند. به عنوان مثال اگر شما یک قراردادی با عنوان اجاره امضا کنید اما ماهیت این توافق خبر از خرید و فروش بدهد، این اسم هیچ تاثیری بر قرارداد نداشته و در مقام تفسیر به این قرارداد به چشم یک قرارداد خرید و فروش نگاه میشود.
پس همانطور که از توضیحات بالا متوجه شدید محتوای یک قرارداد یا تفاهم نامه بیانگر میزان و شدت تعهدات شما است. اما این عنوان تفاهم نامه از کجا آمده است؟ در سطح روابط بینالمللی، دولتها معاهدات زیادی را برای روابط متفابل و ایجاد تعهدات مشترک امضا میکنند. اما این پروسه امضای قراردادهای بین المللی در سطح کلان همیشه زمان بر و طولانی بوده است. به همین منظور توافقات اولیه که معمولا برای طرفین الزام آور نیستند در قالب یک تفاهم نامه نوشته میشوند تا در مراحل بعدی تکمیل شده و شکل یک قرارداد تمام عیار را بگیرند.
اینکه مفهوم تفاهم نامه از معنای بینالمللی آن وام گرفته شده است دلیلی بر الزام آور نبودن آن نیست. این تصور که میان عوام رایج شده است کاملا از منظر حقوقی اشتباه است. زیرا بر اساس مندرجات ماده 10 قانون مدنی ما، قانون به تمامی توافقات اشخاص که مخالفتی با قوانین امری نداشته باشد احترام میگذارد. در نتیجه مفاد تمام تفاهم نامهها الزام آور هستند مگر آنکه در متن آنها صراحتاً ذکر شده باشد که تعهدات صرفا جنبه اعلامی داشته و هیچ تعهدی برای هیچ یک از طرفین یا یکی از آنها ندارد.
برای نوشتن یک تفاهم نامه به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
مانند تمامی قراردادها و از آنجایی که تفاهم نامه هم یک قرارداد است باید در ابتدا طرفین آن را به دقت معرفی کنیم.
2- موضوع تفاهم نامه را ذکر کنید.
قبل از هر چیز لازم است مشخص شود که این تفاهم نامه به چه منظوری میان افراد امضا میشود. پس موضوع آن را به صورت جامع و مانع بیان کنید.
3- تعهدات تفاهم نامه از چه جنسی هستند؟
اگر مقصور شما از امضای تفاهم نامه تنها بیان چارچوبهای همکاری است و نمیخواهید الزامی برای آن در نظر بگیرید لازم است این نکته را به صورت مجزا در قسمت مربوط به تعهدات هر یک از طرفین بیان نمایید. در غیر اینصورت سکوت شما به منزله الزام آور بودن کلیه تعهدات موجود در تفاهم نامه خواهد بود.
4- مدت تفاهم نامه را مشخص کنید.
هر توافقی عمری دارد. برای تفاهم نامه خود یک مدت متناسب با آن در نظر گرفته و آن را در متن تفاهم نامه درج کنید.
5- راه حلی برای اتمام اختلافات
اگر اختلافی در تفسیر مفاد تفاهم نامه شما به وجود آمد و این اختلاف از طریق گفتگو و سازش برطرف نشد قطعا شما نیازمند یک روش قانونی برای اتمام مشکلات هستید. داوری یا محاکم قضایی گزینههای پیش روی شما خواهند بود.
تفاهم نامه مشارکت در ساخت
با وجود تمامی مواردی که در بالا توضیح دادیم شاید از نظر شما نوشتن یک تفاهم نامه کار سادهای باشد اما لازم است بدانید برای کوچکترین اقدامات حقوقی، شما نیازمند تخصص و دانش مربوط به این حوزه هستید. این نسخه از تفاهم نامه که در پیش روی شما قرار دارد، حاصل تلاش و تخصص تیم جقوقی مجرب ماست که در اختیار شما قرار گرفته است. امیدواریم با استفاده از این نسخه تفاهم نامه، دیگر با مشکلات حقوقی ناشی ازعدم دانش و تجربه کافی مواجه نشوید.