کلاهبردای و خطرات مشارکت در ساخت
کلاهبرداری مشارکت در ساخت از جمله مهم ترین نگرانی ها و خطرات در قرارداد مشارکت در ساخت است که می تواند زمان و آسایش، سرمایه و رفاه شما را به واسطه رفتارهای خلاف وعده و فریب در شراکت، سلب کند.
به هنگام آگاهی از کلاهبرداری مشارکت در ساخت، دقت داشته باشید که عنوان شکایت شما و اینکه به کدام مرجع قانونی جهت شکایت مراجعه میکنید، اهمیت زیادی دارد.
چنانچه اتفاقی که برای شما افتاده است، طبق تعریف قانون «کلاهبرداری» نباشد، ولی شما تحت عنوان کلاهبرداری از آن به دادگاه کیفری شکایت کنید؛ نه تنها در این مسیر زمان، هزینه و انرژی زیادی از شما گرفته خواهد شد؛ بلکه به احتمال بسیار زیاد به هدف خود نمی رسید، هیچ حقی به شما داده نمی شود و حتی ممکن است روند حل دعوی را نیز پیچیده تر کنید.
رجوع به دادگاه
چنانچه در قرارداد مشارکت در ساخت شرط داوری قید شده باشد؛ اگر طرفین قصد داشته باشند به دادگاه مراجعه کنند، باید رای داور روی پرونده باشد.
طرفین قرارداد؛ رای داور را مبنی بر اینکه ایشان قادر نبوده اند میان طرفین سازش ایجاد کنند یا رای مثبت بدهند، باید به ضمیمه سایر مدارک ثبت دادخواست، به واحد قضایی ارجاع بدهند.
ضمانت اجرایی
شاید این سؤال برای شما ایجاد شده باشد که الزام دریافت تضمین از سازنده چیست؟
به این علت که در اجرای تعهد از سوی متعهد نقصی ایجاد نشود یا اگر به عنوان مالک با تأخیر یا عدم اجرای تعهد مواجه شدید، بتوانید خسارت وارده را جبران کنید.
تضامینی که می توان در جریان قرارداد مشارکت در ساخت از سازنده دریافت کرد، به شرح زیر می باشند:
- تضمین حسن انجام کار
- تضمین خسارت تاخیر انجام تعهد
- تضمین سرمایه
تضمین سازنده
بدیهی است که در قراردادهای مشارکت در ساخت از تضمین استفاده می شود.
تضمین در واقع همان دادن وثیقه است که شامل انواع مختلفی از جمله وجه نقد، اوراق تجاری مانند چک و سفته و ضمانت نامه بانکی می شود.
دسترسی سریع به محتوای این مقاله
اخذ تضمین از سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت
شاید این سؤال برای شما ایجاد شده باشد که الزام دریافت تضمین از سازنده چیست؟
به این علت که در اجرای تعهد از سوی متعهد نقصی ایجاد نشود یا اگر به عنوان مالک با تأخیر یا عدم اجرای تعهد مواجه شدید، بتوانید خسارت وارده را جبران کنید.
تضامینی که می توان در جریان قرارداد مشارکت در ساخت از سازنده دریافت کرد، به شرح زیر می باشند:
تضمین حسن انجام کار
این تضمین جهت اجرای عملیات ساخت به نحو احسن می باشد.
معمولاً در این تضمین پیشنهاد می شود که سهم شریک تا زمان پایان پروژه در رهن مالک یا بانک باقی بماند.
در این صورت اگر در روند انجام پروژه تخلفی صورت گرفت و سازنده به درستی به تعهدات قراردادی خود عمل نکرد، مالک می تواند از محل این تضمین خسارت وارده را جبران نماید.
مسئله ای که در تضمین قراردادهای مشارکت در ساخت مطرح می شود این است که از تاریخ گواهی اتمام عملیات اجرایی یا گواهی رفع نقص، یک سال معین شود.
تحت این شرایط اگر در طول این دوره یک ساله معایبی از نظر عدم رعایت مشخصات فنی مصوب و استانداردهای مورد نظر مشاهده گردد، متعهد موظف به رفع آن موارد می باشد.
حال اگر متعهد نسبت به رفع مشکل اقدام نکند؛ مالک می تواند با فروش 20% از واحد های ذخیره شده، جهت رفع مشکل اقدام کند.
تضمین خسارت تاخیر انجام تعهد
در این تضمین شریک باید بابت هر روز یا هر ماه تأخیر، مبلغی را به مالک تحت عنوان وجه التزام یا خسارت بپردازد و مالک از این طریق خسارت های وارده را که به موجب تأخیر در اجرای تعهد ایجاد شده است، جبران نماید.
تضمین سرمایه
این تضمین در ازای مالکیت تدریجی قسمت مشاع عرصه و تعهد سازنده به ساخت و ساز اخذ می شود و مطابق آن می توان خسارت های وارده به مالک را که ناشی از تعدی و تفریط سازنده می باشد، جبران نمود.
انواع ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت
ضمانت نامه بانکی
در اینجا بانک متعهد می شود به محض اعلام مالک، مبلغ مورد ضمانت را به وی بپردازد.
بنابراین هرگاه مالک احساس خطر کند می تواند وجه ضمانت نامه را وصول کند و سازنده هم باید جهت اثبات این امر که تخلفی صورت نگرفته است، به دادگاه مراجعه نماید.
نحوه مطالبه ضمانت نامه بانکی
مالک، به عنوان ذینفع کسی است که در ضمانت نامه، نام وی قید شده و بانک صرفاً در مقابل درخواست وی، خود را برای مطالبه وجه مسئول می داند.
البته باید گفت مطابق قواعد عام، اشخاص ثالث به نمایندگی از ذینفع، می توانند مبلغ ضمانت نامه را مطالبه کنند و ضرورتی برای قید نام آن ها در قرارداد وجود نخواهد داشت.
برای مطالبه ضمانت نامه بانکی، ذینفع مکلف است تمامی شروط قید شده در ضمانت نامه را رعایت کند و تمامی اسناد و مدارک مورد نیاز را با رعایت تمام شرایط شکلی، به همراه یک تقاضای کتبیِ مطالبه وجه ضمانت نامه، به بانک ارائه دهد.
در مرحله بعد، بانک بررسی های لازم را در مورد صحت اسناد و مدارک انجام می دهد و تا زمان حداکثر یک هفته، نظر خود را مبنی بر صحت یا عدم صحت اسناد و مدارک اعلام می کند.
اگر اسناد و مدارک مغایر با مفاد ضمانت نامه باشند:
بانک آن را رد کرده و اطلاعیه ای در این خصوص ارائه می دهد.
اگر مطالبه مطابق مفاد ضمانتنامه باشد:
بلافاصله وجه را می پردازد، بدون اینکه به بررسی تخلف سازنده از اجرای تعهداتش بپردازد.
مطالبه وجه ضمانت نامه بانکی، بیش از یکبار و در چند مرحله، نسبت به قسمتی از ضمانت نامه امکان پذیر است؛ البته اگر طرفین خلاف این موضوع را در قرارداد شرط نکرده باشند.
با توجه به اینکه حداکثر مدت صدور ضمانت نامه یک سال می باشد؛ بعد از این مدت چنانچه ذینفع هیچ گونه تقاضایی مبنی بر ضبط ضمانت نامه ندهد و تقاضای تمدید آن را نیز نکند، ضمانت نامه منقضی شده و از این تاریخ به بعد اثر قانونی نخواهد داشت.
ضبط ضمانت نامه بانکی زمانی انجام می شود که شخص ذینفع (مالک)، تخلفات سازنده را از اجرای قرارداد اعلام نماید.
افرادی که دارای شرایط ذیل باشند، صدور ضمانت نامه بانکی برای آنان ممنوع است:
- افراد دارای سابقه چک برگشتی
- افراد دارای بدهی غیر جاری در شبکه بانکی کشور
این افراد در صورت رفع سوء اثر از چک های برگشتی و تسویه بدهی ناشی از عدم پرداخت تسهیلات بانکی، می توانند ضمانت نامه بانکی اخذ نمایند.
چک تضمین
این تضمین همیشه قابل وصول می باشد؛ زیرا تاریخ ندارد و مزیت دیگر این است که به واسطه عدم وجود تاریخ جنبه کیفری هم ندارد و در صورت بروز تخلف، مالک می تواند از طریق دادگاه اقدام نماید.
سفته
جهت وصول سفته، مالک باید اقدام به واخواست کند و برای مطالبه وجه نیز باید طرح دعوا نماید.
پیشنهاد می شود از این تضمین استفاده نکنید؛ چرا که نیازمند صرف وقت بوده و هزینه زیادی برای شما در پی خواهد داشت.
وثیقه ملکی
در وثیقه ملکی پس از اینکه ملک ارزیابی شد و استعلامات ثبتی آن نیز اخذ شد؛ در رهن مالک قرار می گیرد و سازنده باید وکالت بلاعزل را با عنوان فروش پلاک ثبتی به نام مالک تنظیم کند که در صورت بروز تخلف، مالک بتواند ملک را به نام خود ثبت نماید.
فوت سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت
اگر سازنده در طول پروسه مشارکت در ساخت فوت کند، سرنوشت قرارداد چه خواهد شد؟
انتقال قرارداد مشارکت در ساخت یعنی شخص ثالثی جانشین مالک یا سازنده شود.
در صورتی که سازنده فوت کند، وراث او جانشین وی می گردند.
تذکر: دقت داشته باشید؛ اگر در قرارداد شرط شده باشد انجام تعهد و اجرای آن تنها توسط فرد سازنده که فوت کرده انجام بگیرد؛ یعنی قرارداد به اعتبار شخص متوفی منعقد شده باشد، در این صورت قرارداد به ورثه منتقل نخواهد شد.
با توجه به اینکه قرارداد مشارکت در ساخت را نمی توان در صورت فوت سازنده فسخ نمود؛ بنابراین چنین بر می آید که مالک، در صورت فوت سازنده، باید به دادگاه محل وقوع ملک رجوع کند و علاوه بر مطالبه خسارت، دادگاه نیز اجرای تعهد را به عهده شخص ثالث بگذارد.
البته اگر مالک زمین در قرارداد مشارکت در ساخت، شرط فسخ قرارداد در صورت فوت سازنده را درج کند، این شرط برای او قابل اجرا خواهد بود.
در جایی که قرارداد به اعتبار شخص منعقد شده باشد؛ به دلیل اینکه شخص ثالثی نمی تواند به جای متوفی تعهد را انجام دهد، مالک باید با مراجعه به دادگاه، تقاضای جبران خسارت کند و قرارداد نیز فسخ خواهد شد.
پیشنهاد می شود مالک و سازنده در زمان تنظیم قرارداد، دو نفر را به عنوان ادامه دهنده قرارداد قید کنند.
”
آریانا مرکز تخصصی تعمیرات موبایل در تهران
طرفین حتماً در متن قرارداد ذکر کنند که:
“در صورت فوت هریک از طرفین، پروژه ساختمانی متوقف نخواهد شد.”
همچنین نام فرد نماینده را ذکر کرده و تأکید کنند وی از طرف سازنده، متعهد به انجام و تصفیه کار می باشد.
چنانچه در زمینه ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت برای شما ابهامی وجود دارد، می توانید تماس بگیرید و برای استفاده از مشاوره حضوری و یا تلفنی وقت رزرو کنید.
خطرات مشارکت در ساخت
از جمله خطرات مشارکت در ساخت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم تحویل به موقع واحدها
- عدم تشابه میان دیتیل، کیفیت و نوع مصالح به کار رفته در واحدها با آنچه در قرارداد ذکر شده است.
- اختلاف در تقسیم واحدها
- کلاهبرداری در پیش فروش واحد ها با تکیه بر حق پیش فروش آن ها
- شروع مشارکت در ساخت ملک موروثی بدون آگاهی سایر وراث
- خسارت مالی برای همسایگان و جانی برای نیروی کار مستقر در کارگاه ساختمانی
- حق الزحمه داوری
همچنین مطالعه کنید مقاله مشارکت در ساخت ونک
حق الزحمه داوری معیار خاصی ندارد و تابع اراده طرفین است. اما بر اساس آنچه در رویه قضایی رخ می دهد، حق الزحمه داوری تحت تاثیر پارامترهای زیر است:
- ارزش خواسته
- تعداد خواسته در قرارداد
- مرحله ای از رویه قانونی که طرفین مراجعه می کنند برای داوری (بدوی یا تجدید نظر)
جهت اخذ مشاوره و تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت با مجموعه خانه رویایی تماس بگیرید